Kalmary – czy warto je jeść i jak je przyrządzić?
Owoce morza cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem konsumentów nie tylko w Polsce, ale właściwie w całej Europie. Ich znakomite właściwości odżywcze oraz wiele sposobów na przyrządzanie powodują, że spotkać je można nie tylko w drogich restauracjach, ale również w domu każdego z nas. Przykładem bardzo popularnych owoców morza są oczywiście kalmary. Ich połów jest prowadzony przede wszystkim w południowej części Europy. Warto bliżej przyjrzeć się temu konkretnemu daniu. Dlaczego warto je jeść i w jaki sposób je przyrządzać?
Kalmary – bogactwo składników odżywczych
Nie każdy o tym wie, ale kalmary są bardzo bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wspomnieć w tym miejscu należy przede wszystkim o kwasie dokozaheksaenowym (DHA) oraz kwasach tłuszczowych omega-3. Składniki te mogą okazać się korzystne przede wszystkim na serce i reumatyzm. Oprócz tego zawarte witaminy B3 biorą udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów, a to oznacza, że wpływają pozytywnie między innymi na skórę, włosy i paznokcie. Warto wspomnieć, że kalmary są bogate w jod, który odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów tarczycy mających wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz mięśni.
Kto powinien spożywać kalmary?
Nie tylko kalmary, ale ogólnie owoce morza są bardzo korzystne dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Bogactwo witamin z grupy B powoduje, że produkty biorą udział w metabolizmie węglowodanów, co oznacza, że możliwe jest pozyskanie sporej dawki energii z przyswajanych pokarmów.
Sprawdzone pomysły na kalmary
Rosnąca popularność kalmarów jest związana przede wszystkim z tym, że tego typu dania można bardzo łatwo i szybko przyrządzić. Dostępnych jest wiele propozycji, dzięki którym można wybrać potrawę idealną na dosłownie każdą okazję. Wspomnieć w tym miejscu można chociażby o chrupiących kalmarach z ryżem. Przygotowanie tej konkretnej potrawy składa się zaledwie z 6 kroków, co powoduje, że żadna osoba nie będzie miała problemu z przygotowaniem potrawy. Pierwszym krokiem jest pokrojenie kalmarów w pierścienie oraz obtoczenie ich w roztrzepanym jajku. W dalszej kolejności należy pokryć całą powierzchnię owoców morza przygotowaną wcześniej bułką tartą z dodatkiem kolendry. Na rozgrzany olej można stopniowo kłaść kolejne kalmary i smażyć aż ich kolor zmieni się na lekko złocisty. W międzyczasie można ugotować ryż, a pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Całość należy ze sobą połączyć. Tak przygotowane danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim lubiącym lekkostrawne posiłki.
Oprócz tego można się zdecydować również na przygotowanie pikantnych kalmarów w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa ta spodoba się przede wszystkim osobom lubiącym nieco mocniejsze doznania kulinarne i znacznie bardziej wyraziste smaki. Przygotowanie dania należy rozpocząć od sosu z dodatkiem chili, czosnku oraz drobno posiekanej natki pietruszki. Rozmrożone owoce morza należy przeciąć wzdłuż na pół. Tak przygotowane produkty należy umieścić w misce, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Ostatnim krokiem jest mocne rozgrzanie patelni i smażenie owoców morza do momentu aż staną się lekko złociste. Gdy już będą gotowe, należy podawać je z przygotowanym wcześniej pikantnym sosem. Całość przygotowania nie powinna zająć więcej niż 30 minut.
Istnieje wiele innych sposobów na przygotowanie owoców morza. Dania tego typu mogą być również pieczone, a nawet grillowane. Wszystko to powoduje, że potrawy sprostają oczekiwaniom każdego smakosza owoców morza. Warto wspomnieć, że tego typu dania mogą być spożywane również przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Kalmary są idealne do łączenia chociażby z ryżem, makaronem czy sałatkami. Można je jeść właściwie przez cały roku. Bogactwo witamin i cennych składników odżywczych powoduje, że są znakomite dla osób w różnym wieku. Mimo, że łowi się je przede wszystkim w Atlantyku i Morzu Śródziemnym, w Polsce charakteryzują się bardzo korzystną ceną. To również jest jedna z przyczyn, dlaczego warto zainteresować się tym konkretnym daniem i spróbować przyrządzić je samodzielnie.
Dodaj komentarz