Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie
Dlaczego warto jeść krewetki?
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale krewetki są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tak zwanych kwasów omega-3. Dodatkowo zawierają jod, magnez i potas, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Składniki znajdujące się w krewetkach wzmacniają układ odpornościowy, a dodatkowo chronią serce. Mogą również zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych. Wszystko to powoduje, że warto możliwie często sięgać po to konkretne danie.
Ważną informacją jest fakt, że krewetki mogą spowolnić procesy starzenia się organizmu, a także zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera.
Krewetki – danie dla prawdziwych koneserów
Wyjeżdżając za granicę czy nawet decydując się na zamówienie krewetek w restauracji, może pojawić się spory problem związany z tym, że tak naprawdę nie będziemy wiedzieli, w jaki sposób jeść to konkretne danie. Wyróżniamy bardzo wiele odmian krewetek, które różnią się smakiem, wielkością, kolorem oraz kształtem odnóży. Bez względu na to, jaki rodzaj krewetek wybierzemy, przyrządzać je można w bardzo podobny sposób. Powoduje to, że raz opanowana technika może być powielana na inne odmiany. Najpopularniejszym rodzajem krewetek są te o barwie czerwonej i szarej, jednak w sklepach spotkać można również odmiany brązowe, żółte oraz kremowe. Najpopularniejszym rodzajem krewetek są te o nazwie “tygrysie”. Charakteryzują się doskonałym smakiem oraz możliwością przyrządzenia na wiele różnych sposobów.
Aby móc wybrać najodpowiedniejsze krewetki, które będą charakteryzowały się znakomitymi walorami smakowymi, szczególną uwagę należy zwrócić na ich wygląd. Weryfikacji musi podlegać pancerz, który powinien być cały, bez widocznych pęknięć. Krewetki nie powinny być skulone, a ich oczy i skorupa najlepiej by były błyszczące.
W jaki sposób jeść krewetki w restauracji?
Krewetki mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ich spożywania używa się standardowych widelców lub ewentualnie można się zdecydować na zastosowanie pałeczek. W sytuacji, gdy krewetki są zbyt duże, można je pokroić na mniejsze kawałki, jednak czynność ta jest konieczna do przeprowadzenia tylko w nielicznych sytuacjach.
O ile krewetki nie znajdują się w pancerzach, nikt z nas nie powinien mieć problemu z ich spożywaniem. Kłopoty mogą się rozpocząć w momencie, gdy na naszym talerzu znajdują się kawałki w skorupach. W takiej sytuacjach danie można jeść dłońmi, co znacząco ułatwi zdejmowanie pancerza. Zjada się wyłącznie mięso, a zatem miękką część krewetek. Pozostałości należy odłożyć na talerz.
W jaki sposób przyrządzić krewetki w swoim domu?
Randka, rocznica czy też uroczysta kolacja w gronie przyjaciół i rodziny – to tylko przykład okazji, podczas których można zrobić coś niestandardowego i zaserwować swoim gościom owoce morza (zwłaszcza krewetki). Nie każda osoba jednak wie, jak przyrządzić to danie w swoim domu. W takiej sytuacji konieczne jest trzymanie się kilku podstawowych kroków.
Po pierwsze, krewetki powinny być dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Następnie trzeba zagotować wodę i wrzucić do niej wszystkie przygotowane kawałki, jednocześnie dodając sól i inne ulubione przyprawy. Ich zadaniem będzie nadanie potrawie odpowiednich walorów smakowych i właściwego aromatu. Po wrzuceniu krewetek, wodę należy ponownie doprowadzić do wrzenia. Po około 2-3 minutach krewetki mogą zostać odcedzone i osuszone. Gotowe dania mogą być podawane z sokiem z cytryny lub z sosem. W ten sposób będą odznaczać się doskonałym smakiem, który sprosta oczekiwaniom nawet największych koneserów krewetek czy ogólnie owoców morza.
Dodaj komentarz