Zdrowe grillowanie- czy to możliwe?
Jak wiadomo maj to początek sezonu grillowego. Piękna pogoda, słoneczko, miłe towarzystwo, a to wszystko okraszone pysznym jedzeniem i to najczęściej w dużych ilościach.
Warto zatem zastanowić się co zrobić, aby to miłe samopoczucie pozostało z nami na dłużej i żeby konsekwencją grillowania nie było uczucie ciężkości. Doskonałą alternatywą dla tłustego mięsa będą zatem ryby. Ich delikatne mięso nie tylko wspaniale komponuje się z ziołami i aromatem dymu, dzięki czemu nasze kubki smakowe będą zadowolone. Dodatkowym ich atutem jest to, iż podczas grillowania nie wycieka z nich tłuszcz, a ma to ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ palący się na grillu tłuszcz wydziela substancje dla nas szkodliwe, a często nawet rakotwórcze- tego oczywiście nie chcemy!
Ale… nie samą rybą człowiek żyje, także na grilla polecają się również owoce morza. Na samą myśl o szaszłykach z krewetek i ananasa, czy np. grillowanych kalmarach, aż ślinka cieknie…
Dodajmy do tych pysznych dań jeszcze kilka cennych informacji o ich pozytywnym wpływie na nasze zdrowie- jak na przykład duża zawartość kwasów omega-3, fosforu, potasu i selenu- i możemy bez przeszkód rozpalać ogień!
Oczywiście doskonałym w swej prostocie zwieńczeniem wymienionych wyżej pyszności będą warzywa, zarówno te grillowane, jak i w postaci świeżej sałatki!
Dodaj komentarz