Produkt dnia
Okoń nilowy filety 6kg
Okoń nilowy filety 6kg

259,00 zł

szt.
Sandacz filety ze skórą 5kg 300-500gr
Sandacz filety ze skórą 5kg 300-500gr

299,00 zł

szt.
Morszczuk filety bez skóry 7kg
Morszczuk filety bez skóry 7kg

248,00 zł

szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ryby wędzone w diecie

Nie jest żadną tajemnicą, że ryby stanowią bardzo cenne źródło ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bez względu na to, na jaki gatunek się zdecydujemy (karp, amur, dorsz, pstrąg, czy też sandacz) możemy mieć pewność spożywania wielu witamin, które są tak potrzebne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Nie każdy o tym wie, ale w naszej diecie równie istotne co ryby smażone czy gotowane są także ryby wędzone. Dzięki specjalnej obróbce cieplnej potrawy stają się soczyste, a przy tym nabierają charakterystycznego smaku i aromatu.

Ryby wędzone - charakterystyka

Wędzenie to jeden z najskuteczniejszych sposobów konserwacji produktów spożywczych przy pomocy dymu. Proces ten odbywa się w specjalnie przygotowanych, zamkniętych pomieszczeniach, a do jego przeprowadzenia konieczne jest wykorzystanie wyselekcjonowanego gatunku drewna. Zazwyczaj jest to buk, brzoza, jesion lub jabłoń. Bardzo ważną informacją jest fakt, że procesowi wędzenia mogą być poddawane zarówno ryby tłuste, jak i chude. Pamiętać jednak należy o tym, by ryby chude znacznie częściej doglądać i kontrolować, gdyż mogą ulec nadmiernemu przesuszeniu.

Dlaczego warto wędzić ryby?

Ryby wędzone posiadają drogocenne wartości odżywcze, które pomagają nam w utrzymaniu zbilansowanej diety oraz w odpowiednim zadbaniu o nasz organizm. Ryby wędzone (zwłaszcza łososie i pstrągi) są bogatym źródłem witaminy B3, B6, B12 oraz D. Oprócz tego w swoim składzie posiadają potas, fosfor, sód i magnez, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, usprawniają procesy myślowe i regulują ciśnienie płynów ustrojowych. Dodatkowo pełnią ważny składnik budulcowy kości.

Wędzone ryby pozytywnie wpływają na nasz organizm między innymi z tego względu, że generowany dym wykazuje działanie bakteriobójcze. Podczas prowadzonego procesu, w rybach zmniejsza się zawartość wody, zatem są trwalsze i mogą dłużej zachować świeżość. Istnieje tylko jedno przeciwwskazanie do spożywania ryb wędzonych. Nie są one polecane osobom cierpiącym na nietolerancję histaminy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl