Produkt dnia
Okoń nilowy filety 6kg
Okoń nilowy filety 6kg

259,00 zł

szt.
Sandacz filety ze skórą 5kg 300-500gr
Sandacz filety ze skórą 5kg 300-500gr

299,00 zł

szt.
Morszczuk filety bez skóry 7kg
Morszczuk filety bez skóry 7kg

248,00 zł

szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Karp nie tylko od święta - dlaczego warto go jeść częściej niż raz do roku?

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to dla wielu z nas sygnał, że trzeba kupić karpia na wigilijny stół. W polskiej tradycji to jedna z głównych potraw spożywanych w czasie wieczerzy. Mimo, że rybę tę jemy przede wszystkim w grudniu, to jednak pamiętać należy, że powinna ona być spożywana znacznie częściej. Zawiera bowiem szereg witamin i wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dlaczego karpie są tak bardzo zdrowie?

Wysoka wartość odżywcza karpia jest związana z zawartym w nich lekkostrawnym białkiem oraz z szeregiem składników mineralnych i witamin. Są one wykorzystywane przez nasz organizm jako materiał budulcowy oraz źródło energii. Karpie łowione w lokalnych stawach stanowią doskonałe źródło aminokwasów, witamin oraz składników mineralnych. Ich mięso jest bogate w kwasy omega 3 i omega 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rybę tę powinna jeść zwłaszcza młodzież w celu zapewnienia sobie właściwego rozwoju.

Walory smakowe karpia

Karp to nie tylko zdrowa, ale i pyszna ryba, która zyskała już rzeszę wielbicieli. Po obróbce termicznej mięso jest białe i kruche, a co za tym idzie, również delikatne w smaku. Ryba ta posiada grube i łatwe do usunięcia ości, dzięki czemu osoby wrażliwe nie mają czego się bać podczas jedzenia. Pamiętać jednak należy, że karpie posiadają bardzo intensywny zapach, dlatego przed przystąpieniem do ich przyrządzania, należy je dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

Sprawdzony pomysł na karpia

Istnieje wiele możliwości przyrządzenia tej konkretnej ryby. Można się zdecydować na jej tradycyjne usmażenie w oleju lub też zamarynowanie z warzywami. W ostatnim czasie bardzo popularne stało się pieczenie ryby w miodzie. Delikatne mięso ryby w połączeniu ze słodkawym posmakiem miodu zapewni doskonałe wrażenia kulinarne nie tylko w czasie wieczerzy wigilijnej, ale również podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Powoduje to, że potrawa będzie znakomita do przyrządzania na co dzień.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl